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KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-251 

Issued: September 1981 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which was in 
effect from 1971 to 1990. Lawyers should consult the current version of the Rules of 
Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at http://www.kybar.org), 

before relying on this opinion. 

Question: May a lawyer who receives a notice of taking of the deposition of his client send a 
nonlawyer to observe the deposition and make notes? 

Answer: No. 

References: DR 6-1O1(A)(3), DR 7-1O1(A)(3) 

OPINION 

It is assumed that the lawyer in this case desires to send a nonlawyer to attend the 
deposition rather than a member of the law firm or another lawyer with consent of his client.     

Obviously, a lawyer may very well send another member of the law firm to the taking of 
the deposition of his client and/or with the consent of his client employ counsel outside of the firm 
to accompany the client to the deposition. 

Absence of the above, it is the feeling of the Ethics Committee that a lawyer who 
represents a client should attend the deposition of the client. The fact that the lawyer may very well 
be prejudicing or damaging his client under DR 7-101(A)(3) is a direct violation of the Code. 
However, it is the feeling of this Committee that it is a direct violation of DR 6-101(A)(3) which 
provides as follows: “A lawyer shall not neglect a legal matter entrusted to him.”     

Although a lawyer may choose not to attend depositions of witnesses from time to time, it 
is the feeling of this Committee that the client has entrusted the legal matter to the lawyer, and that 
the lawyer (or a member of the law firm) must at least observe the taking of the client’s deposition 
in all cases. 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 
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